Ananas

Ananas

Opis:

 

    Ananas (lat. Ananas comosus) je tropska biljka iz porodice bromelija (Bromeliaceae) i jedini je predstavnik ove porodice koji se komercijalno gaji kao voće. Ananas se jede svež ili konzerviran, a može se naći i u obliku soka ili kao sastojak mešanih sokova. Koristi se za deserte, salate i voćne koktele, a u nekim kulturama i kao prilog za jela od mesa.

Ananas je zeljasta višegodišnja biljka koja dostiže visinu od metar do metar i po, sa tridesetak ili više špicastih listova dugih od tridesetak santimetara do jednog metra, koji okružuju debelu stabljiku. Ananas je primer zbirnog ploda: svaki od mnogobrojnih radijalno raspoređenih cvetova rađa mesnati plod , koji je tesno priljubljen uz plodove susednih cvetova, tako da čitava cvast zajednički čini ono što naizgled deluje kao jedan mesnati plod.

 

Poreklo:

 

    Potiče iz Paragvaja i južnih delova Brazila. Kultivisan je u pretkolumbovsko vreme i raširen po čitavoj Južnoj Americi, pa je konačno stigao i do Kariba, gde ga je pronašao Kolumbo, koji ga je odneo u Evropu. Španci su ga raširili na Filipine, Havaje, Guam i u današnji Zimbabve. Ananas je uspešno gajen od 1720. u evropskim staklenim baštama i posebnim toplim jamama koje je zagrevala fermentacija konjske balege. Ova metoda je zahtevala mnogo rada, a za jame je bilo potrebno i mnogo sveže balege. Masovna primena parnih brodova označila je kraj gajenja ananasa u Evropi, jer je prevoz voća preko mora postao mnogo jeftiniji od njegovog gajenja u umerenoj klimi.

 

Vrste:

 

    Ananas je ime dobio po tome što su ga tako nazivali južnoamerički Indijanci. U prevodu njegovo ime znači "miomirisan izvrstan plod".
Danas su poznate mnoge vrste ananasa. Neke se koriste za ishranu (naročito vrste Cayenne, Queen i Spanish), dok se druge vrste uzgajaju zbog veoma finih vlakana koja se upotrebljava za posebne vezove.

 

 

Ananas u ishrani 

 

 

Nutritivni sastav:

 

    Nutricionistički gledano, to je niskokaloričan plod bez masnoća, s malom količinom soli, bogat vitaminom C, te naročiti izvor mangana. Osim toga, ananas sadrži enzim bromelain, koji je sličan pepsinu, našem snažnom enzimu za probavu belančevina i na sličan način pomaže probavi.

Ananas (100g):

 

Kalorija 50 ( 210 kJ ) 
Ukupno masti 0.1g
Zasićene mati 0.1g
Holesterol 0mg
Natrijum 1mg
Ugljeni hidrati 13.1g
Dijetna vlakna 1.4g
Šećeri 9.9g
Proteini 0.5g
Kalcijum 13mg

 

Lekovito dejstvo:

 

    Koren i plod se primenjuju na koži kao sredstvo protiv upala i kao protelitički agens. Na Filipinima se tradicionalno koristi protiv crevnih parazita. Postoje tvrdnje da ananas deluje blagotvorno na pojedine poremećaje gastrointestinalnog trakta, da pomaže u otklanjanju bolova, kao i da je u stanju da ubrza porođaj uslučaju njegovog kašnjenja.Ananas je dobar kod reumatičnog artritisa, a dobar je protiv celulita i stvaranja bora.Može da pomogne kod sledećih bolesti: lošeg varenja, upale pluća,bronhitisa, anoreksije, sunčanice, edema, alergije, gušavosti, arteroskleroze,grebanja u grlu, raka. Jača organe za varenje i disanje kao i slezinu. Sadrži veću količinu šećera, pa bi trebalo da ga dijabetičari izbegavaju.

 

Zanimljivosti:

 

Ananas i lek protiv raka

Grupa australijskih naučnika objavila je da je u molekulima ananasa otkriven moćan antikancerogeni agens, što bi moglo da da rezultate u proizvodnji novog leka protiv te bolesti. Naučnici iz Instituta za medicinska istraživanja u Kvinslendu objavili su da se radi o dva molekula bromelina, supstance dobijene iz izmrvljenih peteljki ananasa koja se koristi...

Zavisnici od Interneta

U Pekingu je započeto sa lečenjem grupe 12 mladih tinejdžera od nove bolesti - zavisnosti od kompjutera i Interneta. 'Sva deca uključena u ovaj program napustila su školu zato što su provodili previše vremena igrajući se kompjuterskim igricama ili ćaskajući preko Interneta', izjavio je dr Tan Ren, direktor klinike. 'Oni pate od depresije, nervoze, straha i bezvoljnosti za odnose sa drugim ljudima, ali i panike i agresije.' U Kini ima 94 miliona korisnika Interneta.