Borovnica

Borovnica

Opis:

 

    Borovnica je mali žbun sa šiljastim granama. Lišće je ovalno, nazubljeno, zelenkasto sa obe strane. Cvetovi su zelenkasto-crvenkasti, raspoređeni 1-2 u korenu lista sa unutrašnje strane. Cveta u maju - junu. Plod se formira u obliku plave bobice sa ljubičastim sokom.Borovnica (lat. Vaccinium myrtillus) je žbunasta biljka iz porodice vresa (Ericaceae). Naučnii naziv je izveden od latinskih riječi Bacca = bobica i Myrtus (deminutiv myrtillus) po sličnosti listova sa biljkom mirtom.

 

Poreklo:

 

    Poreklom je iz Severne Amerike. Uzgaja se kao kultura u Evropi i Severnoj Americi.U našim krajevima borovnica se najčešće nalazi u smrekovim šumama, često se može nači na visinama i preko 2000 metara.

 

Vrste:

 

Sorte krupnih plodova:

Earlyblue,Berkley,Bluecrop,BluerayCoville,Daronj,Herbert i Ivanhoe.Sorte sitnijih plodova:


Burlington,Goldtraube,Rnacocas i Rubel.

 

Borovnica u ishrani

 

Nutritivni sastav:

 

Borovnica (100g):

 

Kalorija 57
Ukupno masti 0.3g
Zasićene masti 0.1g
Holesterol 0mg
Natrijum 1mg
Ugljenihidrati 14.5
Dijetalna vlakna 2.4g
Šećeri 10g
Proteini 0.7g
Kalcijum 6mg
Kalijum 77mg

 

Lekovito dejstvo:

 

    Lišće borovnice pomaže u lečenju proliva, katara želuca, grčeva, kašlja, kao i šećerne bolesti. Sok iz lista upotrebljava se u narodu za ispiranje usta kod upale sluznice. Borovnica pomaže još kod visokog holesterola, infekcije urinarnog trakta, zatvora, dijareje Alchajmerove bolesti, ateroskleroze, degenerativne promene mišića, raznih upala, kolitisa, Rejnooove bolesti, upale bešike, ciste, gastroenteritisa...Pored toga jača krvne sudove, nerve, vid, jetru, imunološki sistem i organe za varenje.

 

Zanimljivosti:

 

Od borovnica se bolje vidi i misli

    Prijašnja istraživanja pokazala su da borovnice “hrane” mozak i pomažu očuvanju mentalne bistrine u starijoj dobi. Takođe, borovnice poboljšavaju noćni vid te tako pomažu onima koji pate od tzv. kokošjeg slepila te pružaju prirodnu zaštitu od očnih bolesti.

 

Jedenje borovnica pomaže gubljenju masnih jastučića stomaku, Pokazalo je istraživanje Sveučilišta u Michiganu. Takođe, snižava holesterol i uravnotežuje nivo šećera u krvi, Čak i kod nezdrave prehrane. Učinak je najsnažniji ako se borovnice kombiniraju s niskokaloričnom hranom. Masne naslage na stomaku povećavaju opasnost od srčanih bolesti i dijabetesa pa je prehrana bogata borovnicama korisna u sprečavanju tih oboljenja. Budući da je istraživanje provedeno na miševima, potrebne su dodatne studije koje bi potvrdile takav učinak kod ljudi. No srodno istraživanje pokazalo je da su muškarci s visokim faktorima rizika za srčanu bolest poboljšali stanje nakon što su tri tjedna pili sok divljih borovnica. Za blagotvorni učinak ovog šumskog voća zaslužni su antioksidansi, prirodni spojevi koji menjaju način iskorištavanja šećera u prehrani.