Ječam

Ječam

POREKLO

Ječam je biljka koja pripada porodici trava, peta po proizvodnji u svetu. Ječam potiče iz jugoistočne Azije i veruje se da se uzgajao i pre više od 10.000 godina. Ječam je kroz istoriju bio jedna od glavnih namirnica mnogih velikih naroda kao što su stari Grci, Rimljani, Kinezi. Zbog svog porekla i energetskih vrednosti pogodan je za ishranu kako ljudi tako i životinja. Ječam se deli na tri vrste:
· dvoredni
· višeredni
· prelazni

UPOTREBA

Ječam u ljudskoj ishrani ne spada u glavne sastojke ali zbog svojih nutritivnih i energetskih vrednosti veoma je dobar. Specijalnim procesom prerade ječam se koristi najčešće u proizvodnji hleba, pahuljica ali i drugih proizvoda kao što je kafa od ječma, supe itd. Pored toga što se koristi u ljudskoj i životinjskoj ishrani, ječam je jedan od glavnih sastojaka u proizvodnji piva i viskija.Zbog svog hranjivog sastava ječam je preporučljiv svima koji imaju problem sa masnim tkivima jer pre svega utiče na smenjenje holesterola.

NUTRITIVNA VREDNOST

Ječam nespada u grupu nisko kaloričnih namirnica (355 kcal na 100g) ali ima veoma bogatu nutritivnu vrednost jer sadrži veliku količinu vitamina B kompleksa i vitamina D. Takođe ječam je odličan izvor biljnih vlakana, proteina, fosfora, magnezijuma, cinka, gvoždja itd. Kao što je to slučaj i kod drugih žitarica, energetska struktura ječma su u najvećoj meri ugljeni hidrari (74%).