Kalorije

Kalorije

Pri katabolizmu tj. metaboličkom procesu iskoriščavanja hrane u telu, hranljivi sastojci sagorevaju oslobađajući neku količinu toplote.Ta toplota greje telo i obezbeđuje energiju telu koja mu je potrebna za kretanje i rad.Jedinica za merenje količine toplote je kilokalorija a to je količina potrebne energije da bi se temperatura jednog kilograma vode povećala za jedan Celzijusov stepen
na nultnoj nadmorskoj visini.Međunarodna kalorija je približno jednaka 4,1868 J a termohemijska kalorija je 4,184 J.Kalorija je hiljaditi deo kilokalorije,iako se vrlo često koriste samo izraz kalorija. Često se koristi izraz energetska vrednost .Obavezno mora biti navedena količina hrane na koju se odnosi.

Hrana koja ima najviše kalorije:

  • 9 kalorija ima 1 gram masti
  • 7 kalorija ima 1 gram alkohola ( alkohol blokira razgradnju masti,a kafa podstiče razmenu materija i razgradnju masti )
  • 4 kalorije ima 1 gram proteina ( služe za stvaranje novog tkiva )
  • 4 kalorije ima 1 gram ugljenih hidrata (trenutni izvor energije )
  • vitamini, minerali, voda, fitohemikalije, vlakna ne sadrže kalorije


Šta su prazne kalorije

Izraz prazne kalorije koristi se za čistu kaloriju bez dodatnih dobdrobiti, npr:minerala, vitamina,vlakana, amino-kiselina, masnih kiselina. Primeri namirnica sa praznim kalorijama su šečer i alkohol,daju energiju ali ne i hranljive sastojke. Da li namirnica ima skrivene kalorije ili ne zavisi i od načina obrade namirnice.Sa većim stepnom obrade hrane gubi se sve više hranljivih elemenata. Npr: 2 dl ceđenog soka sveže narandže ima 112 kalorija ali sadrži kalijum i 100% dnevne doze vitamina C.A isto 2dl gaziranog soka od narandže ima 120 kalorija i nikakve hranljive sastojke.
 

Šta su skrivene kalorije

U jednom obroku datog povrća poznato je koliko ima kalorija ali tom obroku menjaju količinu kalorija dodaci kao npr malo maslaca ili ulja , pavlake, neke vrste preliva ili malo naseckanog oraha. Ti dodaci donose skrivene kalorije.

 

Sve kalorije su podjednako važne

Bitno je znati da su sve kalorije podjednako važne. Odricanje pojedine vrste hrane čak isključenja neke vrste hrane, dominacije jedne vrste hrane u odnosu na drugu,ne dovodi do pozitivnih rezultata pojedinih dijeta. Višak kalorija dovodi do debljanja a ne gubitka kilograma, bez obzira da li je nastao od jedne vrste hrane ili ne.
Ali neminovno dovodi do nedostatka vitamina, minerala i drugih potrebnih hranljivih sastojaka.

 

Kolike su nam dnevne potreba kalorija

Dnevne potrebe kalorija zavise od više faktora. Npr: bebe i deca trebaju više kalorija nego odrasli usled neprestanog razvoja i uvećavanja njihovih tkiva.Potrebe odraslih su različite:

  • prosečnom muškarcu potrebno je više kalorija nego prosečnoj ženi (zbog krupnoće i jačih mišića )
  • potrebe se raličite i u odnosu na isti pol a sve u zavisnosti od stila života, godina života i opšteg stanja tela.

Ukupne energetske potrebe neke osobe tj. broj kalorija koja je potrebna za svakodnevne potrebe predstavlja zbir energetskih potreba u fazi mirovanja i u fazi aktivnog rada date osobe.
Nutricionisti smatraju da energija koju svakodnevno trošimo može biti:

  • enerija potrebna telu u fazi mirovanja
  • energija potrebna telu u fazi aktivnog rada.


Energetska potrpotrošnja u mirovanju tzv. bazalni metabolizam čini oko 60-70 % dnevnih energetskih potreba. To je energija potrebna svakodnevno svakom organizmu za normalno funkcionisanje:disanje ( pluća se šire i skupljaju, rad srca, rad creva, varenje, pokretanje mišića,rad žlezda, funkcionisanje ćelija, funkcionisanje mozga i njegovo slanje signala raznim delovima tela itd.
Na bazalni metabolizam utiču i hormoni. Njih luče žlezde. Hormoni su hemijske supstance koje menjaju funkcije i strukturu pojedinih delova tela . Pankreas leči insulin , hormon koji pomaže telu da svari i iskoristi ugljene hidrate. Hipofiza luči hormon koji utiče na brzinu pretvaranja hranljivih sastojaka u energiju.Nadbubrežna žlezda luči andrenalin u stresnim ili uzbuđujućim situacijama. Štitna žlezda ako luči više hormona pojačava bazalni metabolizam ( troši se više energije i pojavljuje se bolest hipertireidizam ). A ako luči manje hormona smanjuje se bazalni metabolizam (troši se manje energije,pojavljuje se gojaznost i bolest hipotireoidizam ).
Polne žlezde luče ženske hormone ( estrogen i progesteron ) ili muške hormone ( testosteron ).Na bazalni metabolizam utiče kod žena čak i da li je period ovulacije ili period menstruacije, jer je lučenje hormona različito a i pojavljuje se pojačana glad ili želja za slatkim jelom, čokoladom.

Energija potrebna telu u fazi aktivnog rada je energija potrebna za bilo koju aktivnost: počev od ustajanja iz kreveta,lične higijene, hodanja, čitanja , konverzacije, paljenja svetla, peglanja, trčanja , plivanja,neke sportske aktivnosti.