Kivi

Kivi

Opis:

 

     Kivi (lat. Actinidia deliciosa) je stablasta biljka iz porodice Actinidiaceae.U zavisnosti od mesta na kojem raste može da dostigne visinu i do 9 m. U narodu je popularna po svom plodu, koji se najviše koriste u ishrani, mada je sve ćešća upotreba ploda kivija i u kozmetičkoj svrhi. Listovi kivija su duguljasti ovalnog i kružnog oblika. Dominiraju veličine između 7.5 i 12.5 cm. Listovi starijih biljaka su tamnozelene boje, dok su kod mlaćih stabljika zeleniji sa crvenim tonovima. Cvetovi kivija su žute i bele boje. Dvopolni su što znači da na jednoj jedinci mogu da se nađu i muški i ženski cvetovi, što doprinosi boljem i bržem razmnožavanju. Najčešće se radi o cvetu sa 5-8 latica. Drvo cveta tokom novembra Kivi je karakterističnog aromatičnog mirisa.

 

Poreklo:

 

      Kivi je poreklom iz južne Kine gde se naziva „nacionalnim voćem“. Ovu niskokaloricnu namernicu nutricionisti nazivaju super voćem, jer deluje preventivno kod kardiovaskularnih i respiratornih bolesti.

 

Vrste:

 

Postoje četiri vrste kivija,a to su :

  • Obični Kivi
  • Veliki Pegavi Kivi
  • Severnoistočni Pegavi Kivi
  • Mali Pegavi Kivi

 

Kivi u ishrani

 

Nutritivni sastav:

 

      Plod kivija bogat je vlaknima, vitaminima C i E, kalijumom i veoma je pogodan za kontrolu telesne težine. Sadrži znatnu količinu magnezijuma,minerala važnog za rad kardiovaskularnog sistema. Bogat je izvor antioksidanasa, jer sadrži karotenoide, lutein, flavonoide i hlorofil. Ako se uporedi s drugim voćnim vrstama, kivi ima impresivan nivo antioksidanasa (vitamin C, vitamin E, selen, karotenoidi…) i nalazi se na trećem mestu, odmah iza pomorandže i crnog grožđa.

 

Kivi (100g) :

Kalorija 61 (256.2 kJ)
Ukupno masti 0.5g
Zasićene masti 0.1g
Holesterl 0mg
Natrijum 3mg
Ugljenihidrati 14.7g
Dijetalna vlakna 3g
Šećeri 9g
Proteini 1.1g
Kalcijum 34mg
Kalijum 312mg

 

 

 

 

 

Lekovito dejstvo:

 

      Plod kivija pomaže u terapiji depresije, regulaciji nivoa šećera u krvi, očuvanju vida, u regulaciji povišenog krvnog pritiska, za jačanje imuniteta, u održavanju telesne težine, za smanjenje holesterola.
Takođe, kivi smanjuje stres, razvoj srčanih bolesti i neke tipove karcinoma, a koristi se kod i alergijskih stanja, gripa, želudačne kiseline i prehlada.
Zbog bogatog sadržaja vitamina C, E i voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za negu lica i tela. Jak je antioksidant koji pomaže u slučaju oštećenja kože i delotvoran je za izgled i zdravlje kože. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nežnom, reguliše lučenje masnoće, sužava proširene pore i usporava njeno starenje.
       Osobe obolele od dijabetesa moraju ga jesti u određenoj količini zbog ugljenih hidrata.
Kivi snižava holesterol, neutrališe slobodne radikale, povećava odbrambene sposobnosti organizma i potpomaže eliminaciju toksina iz organizma. Pomaže kod otežanog disanja, bronhitisa, raka pluća, grebanja u grlu, slobodnih radikala, kamena u bubregu i astme.
Jača organe za disanje, organe za varenje i bešiku.

 

Zanimljivosti:

 

      Dlačice na kori kivija su odličan antioksidans i nutricionisti veruju da ima supstance koje štite od raka, upala, alergija. “Kora kivija sadrži tri puta više antioksidanasa od ploda, a štiti i od stafilokoka i ešerihije koli”, rekao je doktor Merilin Glenvil bivši predsednik foruma za hranu i zdravlje u britanskom Kraljevskom udruženju za medicinu.
Kako ga jesti: Ako vam je kora kivija suviše tvrda, pokušajte da nađete “zlatni” kivi jer je žuta opna slađa i ima manje dlačica. Druga opcija je da u blenderu izmiksujete ceo kivi.