Kukuruz

Kukuruz

POREKLO

Kukurz je jednogodišnja bilja jedna od najuzgavanijih na našem podnevlju. Kukuruz je poreklom iz Severne Amerike, u Evropu je donešen 1493, a na Balkan je stigao tek u 17 veku.

UPOTREBA

Upotreba kukuruza veoma je široka pošto ga u ishrani koriste i ljudi i životinja.
Mlevenjem zrna kukuruza dobija se kukuruzno brašno. U kasnijem procesu proizvodnje od kukuruznog brašna ili mešanog sa pšeničnim brašnom prave se proizvodi kao što su hleb, proja, kačamak, kolači, peciva. Kukuruz je takođe veoma zastupljen u mnogim kulinarskim receptima, tako da je gotovo ne zamenjiv sastojak mnogih salata isl.
Od kukuruza se takođe dobija skrob koji se koristi u razne svrhe i veoma je važan izvor energije.
Kukuruz je takođe gotovo nezamenjiv deo ishrane domaćijh životinja.
Od klica izvađenih iz kukuruza, pravi se vrlo hranjivo i lekovito ulje, veoma bogato gliceridima nezasićenih masnih kiselina i fitosterolima, sadrži i liposolubilne vitamine.
Kukurzna svila se koristi za proizvodnju cigareta protiv bronhijalne astme.

NUTRITIVNA VREDNOST

U kukuruznim klicama nalazi se oko 28% masnog ulja ,1% lecitina, inozitofosforne kiseline, belančevina, vitamina, šećera i drugih veoma važnih materija.
Energetska vrijednost kcal / kJ 86 / 359 Ukupno bjelančevina g 3,22 Ukupno ugljikohidrata g 19,02 Ukupno masti g 1,18 Dijetalna vlakna g 2,70 Kolesterol mg 0,00 Voda g 75,96