Ovas

Ovas

OPIS

Ovas ili zob je biljka koja pripada pripada porodici trava. Njegovo poreklo nije potpuno poznato. Ovas ima veliki privredni uticaj, procenjuje se da je oko 14 miliona hektara zemlje pod ovasom. Ovas se najviše koristi u ishrani životinja ali je primenjiv i u ljudskoj ishrani.

UPOTREBA

Ovas se najviše koristi u ishrani stoke, posebno konja, a mnogo manje je zastupljen u ishrani ljudi. Ovas se u ljudskoj ishrani koristi najčešće kao dodatak nekim drugim namirnicama, tako recimo se može konzumirati kao deo salata, corba, mlečnih proizvoda isl.
Najveća vrednost ovasa u ljudskoj ishrani zasnovana je na njegovoj nutritivnoj vrednosti, pošto sadrži sve važne vitamine i minerale. Iz tog razloga ovas je veoma primenjiv u dijetalnoj ishrani kao i kod lečenja malokrvnosti, raznih katernih upala probavnih organa, holesterola isl.

NUTRITIVNA VREDNOST

Ovas je veoma bogat nutritivnim i energetskim vrednostima. Većinom ga sačinjavaju ugljeni hidrati (66%) i belančevine (17%), a takodje sadrži mineralne soli kao što su: fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe, cink, bakar, mangan. Ovas je takođe bogat vitaminima B kompleksa.
Energetska vrijednost kcal / kJ 389 / 1626 Ukupno bjelančevina g 16,89 Ukupno ugljikohidrata g 66,27 Ukupno masti g 6,90 Dijetalna vlakna g 10,60 Kolesterol mg 0,00 Voda g 8,22