Peršun

Peršun

Opis:

 

    Peršun je dvogodišnja biljka s belim, tankim i repastim korenom. Stabljika je gola, malo žljebasta i uglasta. Listovi su razlicitog oblika. . Cvetni vencic je žuckasto-zelene boje. Persun nema visoko-kaloricnu vrednost ali je zato izuzetno bogat mineralima i vitaminima, sto ga svrstava u red visokokvakitetnih namernica i lekovitih sredstava.Peršun (Petroselinum hortense) spada među povrće koje je jako dobro poznato na ovim prostorima. Koristi se kao začinska biljka uglavnom, ali su poznata i njegova lekovita svojstva. To pre svega proizilazi iz njegovog bogatstva vitaminima i mineralima. Naravno kao i sve biljke preporuka je da se konzumira svež, pogotovo ako se uzima zbog lekovitosti. Kao začin, već se koristi osušen i sitno iseckan list peršuna, a ređe i koren. Zelena apoteka nam je poklonila peršun kao izvandredno zdravu biljku koja imai fantastična aromatična svojstva.

 

Poreklo:

 

    Upotreba peršuna seže daleko u prošlost, tako je poznato da se koristio u staroj Grčkoj i u doba Rimskoga carstva. Zabeleženo je takođe da je u Britaniju stigao tek u 16 veku. Prilikom prvih klasifikacija od strane botaničara je bilo zabeleženo nekoliko vrsta peršuna, međutim u novije doba se dokazalo da su to samo varijeteti jedne osnovne sorte. Peršun je biljka koja je poreklom sa bliskog istoka da bi se raširila po celoj Evropi, a prvi kolonisti su je odneli i u Ameriku gde se takođe dobro prihvaćena i gde je veoma popularna. Uglavnom gde god ima peršuna, veoma je popularan i rado ga ljudi koriste. U poslednje vreme je primetna tendecija da se listovi peršuna koriste za dekoraciju gotovih jela prilikom posluživanja.

 

Vrste:

 

Osnovne vrste peršuna su:

 

    Lišćar, sa razvijenom lisnom rozetom, i korenaš, sa razvijenim vretenastim korenom.Peršunu korenašu pogoduju duboka, rastresita i normalno vlažna zemljišta. Teška, kisela i suviše vlažna nisu pogodna za gajenje, jer na njima dolazi do truljenja korena. Osim toga, iz sabijenog zemljišta korijen se teško vadi.S obzirom na to da iscrpljuje zemljište peršun se gaji u plodoredu. Na istoj parceli može se ponovo gajiti posle dve godine.Za gajenje peršuna korenaša treba dobro pripremiti zemljište, jer se seme, koje je vrlo sitno, direktno i površinski sije. Obrada zemljišta počinje odmah posle skidanja prethodnog useva. Duboko se ore u jesen, a predsjetvena priprema obavlja u proleće.Ova vrsta peršuna sije se obično u proljeće, ali može i krajem leta i u jesen, u redove na rastojanju od 30 do 40 centimetara. Seme se stavlja na dubinu dva-tri centimetra. U zavisnosti od sorte i međurednog razmaka za hektar zemljišta potrebno je četiri do šest kilograma semena.Seme niče za oko tri nedjelje. Mere njege obuhvataju okopavanje, pljevljenje, navodnjavanje, prihranjivanje, zaštitu od bolesti i štetočina i proređivanje useva.Druga vrsta - peršun lišćar, nema posebnih zahteva prema sastavu zemljišta. Obično se gaji kao glavni usev zbog dugog perioda vegetacije. Ako se sije u proleće, setvu treba započeti čim vremenske prilike dozvole radove na njivi. Kako je sjeme veoma sitno, valja ga sabiti valjanjem. Dubina setve je dva-tri centimetra, a razmak između redova 20-30 centimetara.

 

Peršun u ishrani

 

Nutritivni sastav:

 

Peršun (100g):

 

Kalorija 23
Ukupno masti 0.5g
Zasićene masti  0.1g 
Holesterol 0mg 
Natrijum  46mg 
Ugljenihidrati 3.7g
Dijetalna vlakna  2.8g 
Šećeri   0.9g
Proteini   2.1g 
Kalcijum 67mg
Kalijum  521mg 

 

 

 

 

Isto tako sadrži i kalijum, a ostalo gvožđe (zbog čega je peršun povoljan za lečenje anemije), kalcijum, mangan, magnezijum, bakar, fosfor i manje količine drugih mikroelemenata, važnih za ljudski organizam. Ono što peršun svrstava u red visokovrednih namirnica, jeste sadržaj vitamina.

 

Lekovito dejstvo:

 

    Mogao bi se razlog peršunove popularnosti potražiti i u velikom bogatstvu vitamina. Na prvom mestu vitamnin C, zatim tu su provitamin A, kompleks vitamina B, i to uključujući veoma cenjen vitamin B12. Pored vitamina veoma veliku ulogu igraju i minerali koji su zastupljeni u većoj količini. Pored toga što vitamini i minerali čine da peršun u ishrani daje specifičnu aromu, vitamini i minerali čine da se naše telo dobro oseća usled korišćenja peršuna.Peršun se ubraja u lekovito bilje što sprecava nadimanje, umiruje grceve i deluje protiv vrenja u crevima. Vec male kolicine peršuna mogu izazvati probavne procese, odvojiti vodenom bolešću izazvane nakupine vode u nogama, osrcju te prsnoj i trbušnoj šupljini. Lagano pospešuje menstruaciju. Ubraja se u biljke koje otvaraju. Ne sme se upotrebljavati kod upalnih procesa u bubrezima.

 

Zanimljivosti:

    Zanimljivost vezana za persun je da su stari Rimljani verovali da ako grickaju persun mogu da popiju puno vina a da se ne napiju. Ovo mozda i nije tacno ali je tacno da persun ima mnoga korisna svojstva za organizam.