Pirinač

Pirinač

OPIS I POREKLO

Pirinač je jednogodišnja biljka, poreklom iz jugoistočne Azije i Afrike. Procenjuje se da je starija od 5000 godina, a u Evropi se uzgaja tek od 8. veka. Pirinač je treća po redu najuzgavanija biljka na svetu, odmah nakon kukuruza i pšenice. Pirinač je u Aziji glavna namirnica na kojoj se zasniva ishrana tih naroda, ali je isto tako veoma zastupljen i u drugim kuhinjama.

UPOTREBA

Pirinač ima zaista široku upotrebu, u ishrani ljudi, u aziskim kuhinjama neizostavna je namirnica. U japanu, termin sushi označava sva jela koja sadrže pirinač.
Pirinač se takođe koristi za proizvodnju kozmetičkih proizvoda, alkoholnih pića ali i u medicinske svrhe.
Pirinač ima lekovita svojstva pošto reguliše krvni pritisak, štiti od srčanog udara, nervoze itd. Takođe je neizostavna namirnica u pojedinim dijetama kao što su neslane dijete.

NUTRITIVNA VREDNOST

Pirinač je veoma bogat energetski pošto na 100 g sadrži oko 365 kcal (kalorija). U najvecoj meri čine ugljeni hidrati (73%), ali je bogat i mineralnim solima kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, natrijum, cink, jod itd. Pored toga pirinač sadrži vitamine B1, B2, B6 i vitamin E.
Energetska vrijednost kcal / kJ 360 / 1505 Ukupno bjelančevina g 6,61 Ukupno ugljikohidrata g 79,34 Ukupno masti g 0,58 Dijetalna vlakna g 1,40 Kolesterol mg 0,00 Voda g 12,89