Povrće

Povrće

U povrće spadaju različite biljke koje se mogu jesti da li sveže u salati ili termički obrađene ili konzervirane. Neke pak moraju da budu termički obrađene da bi bile jestive. Deli mo ih na rupe u zavisnosti od jestivog dela ( koren , stabljika , list ). Obično se poslužuju slana i pikantna , ali ima izuzetaka koji se koriste i kao sastojak deserta kao na primer šargarepa za tortu od šargarepe.

 

Ishrana i povrće

Povrće se jede na razne načine , u glavnom jelu ali i kao grickalice. Prehrambeni sadržaj varira od biljke do biljke iako generalno sadže malo belančevina , masnoća u različitim proporcijama vitamina , provitamina , dijetalnih minerala , vlakana i ugljenih hidrata. Zbog svog sastava se često koriste u medicinske svrhe. Deluju antioksidantsko , antibakterijsko , antifungalno , antivirusno i antikancerogeno.

Međutim povrće često takođe sadrži toksine i antinutriense kao što su α-solanine, α-chaconine, inhibitore enzima , cijanide , oksalne kiseline i još mnogo toga. Njihovo kuvanje i termička obrada može biti korisno da bi se koncentracija toksina smanjila.

Upotrebom dijeta koje nalažu jedenje velike količine voća i povrća može smanjiti rizik od bolesti srca i dijabetes tipa 2. Pri tome se takođe možete zaštiti od nekih vrsta rada i smanjenja problema sa kostima. Takođe , uzimanjem kalijuma iz voća i povrća može da pomogne kod sprečavanja formiranja kamena u bubregu.

 

Boja je važna

Zelena boja je prisutna u povrću zbog zelenog pigmenta zvanog klorofil. On je osetljiv na PH i postaje maslinasto zelen u kiselkastim uslovima , kao i svetlo zeleni u alkalnim uslovima.Neke od kiselina se oslobađaju iz zeleniša kroz paru pri  kuvanju , najviše ako se kuva bez poklopca.

Žuta i narandžasta se pojavljuju zbog prisustva karotenoida koji je takođe osetljiv na procese kuvanja i PH nestabilne uslove.

Crvena  i plava boja u nekim povrćima (crveni kupus) postoji zaslugom antocijana, koji je osetljiv na promenu PH. Kada je PH neutralan , pigmenti su ljubičasti , u kiselim PH uslovima crvene a u alkalnim PH uslovima plave boje. Ovi pigmenti se lako tope u vodi.

 

Skladištenje

Radi osiguravanja trajnosti najbolji vid skladištenja nakon berbe je hladan proces ( hladnjače). Mnoga korenasta i ne korenasta povrća se mogu preko zime lagerovati u podrumima ili na sličnim  hladnim , tamnim i suvim mestima, kako bi se sprečilo ozelenjavanje i nicanje. Ovo proleće , ako se dobro skladišti , može trajati i do ranog proleća i i dalje ga služiti kao sveže.

Tokom  skladištenja lisnatog povrća treba obratiti pažnju da se skladište na kratko vreme na hladnom mestu u posudi ili plastičnoj vrećici zbog toga što je veoma osetljivo i gubi vlagu i vitamin C.