Koja hrana sprečava opadanje kose ?
29 May 2011

Koja hrana sprečava opadanje kose ?

Naučno je dokazano da ljudi koji gube kosu imaju manjak vitamina i minerala ( od toga najviše vitamina B6 i E kao i gvožđa i cinka ). Ovo bi trebalo da vas natera da vodite računa o tome da se određene namirnice redovno nalaze na vašem meniju. Ipak gubitak kose je ponekad i pitanje genetike gde ipak hrana ne može pomoći.


Na meniju bi se trebala naći piletina , ria , sir , jaja , bademi i jogurt.

Ako primetite da vam se kosa razređuje , trebali biste više pažnje posvetiti ishrani i obvezno smanjiti unos masnoća , jer je opšte poznato da je masnoća povezana sa visokim nivoima testoterona , koji je odgovoran za opadanje kose.

Pošto se kosa sastoji od proteina , logično je da je ishrana bogata proteinima pravi izbor. Odresci crvenog mesa su bogati proteinima , gvožđem i cinkom i zato ga treba konzumirati ali ne u velikim količinama jer osim proteina je bogato i štetnim masnoćama. Zato su ipak puno bolji izbor piletina , riba , nemasni sir , jaja , bademi i jogurt.

Soja i tofu su takođe dobar izbor jer su bogati proteinima a siromašni lošim masnoćama. Isto tako i jaja i mlečni proizvodi koji su ujedno i bogati hranljivim materijama i mineralima kao što su selen i magnezijum.

Suvo voće je odličan izvor gvožđa. Nedostatak gvožđa i cinka u organizmu je najčešći uzrok opadanja kose , a krivca za lako lomljivu kosu ćete pronaći u nedostatku vitamina A. Taj problem možete rešiti redovnim unošenjem zelenog i žutog povrća iznutrica i mlečnih proizvoda.

Vitamin C je isto važan za zdravlje kose jer omogućava bolju cirkulaciju oko korena vlasi , pa tako materije odgovorne za rast brže i lakše dopiru do nje. Vitamin C u jedno pomaže organizmu da brže apsorbuje gvožđe iz mesa i drugih izvora. Osim vitamina A i C za rast kose neophodan je i vitamin E kojeg je najlakše uneti preko grickalica , badema koje ujedno snižavaju visinu lošeg holesterola.

Mnogi muškarci pate od gubitna kose zbog manjka cinka u organizmu. Cink je ključan mineral u regulisanju raznih telesnoh funkcija, od reprodukcije stanica do ravnoteže hormona , a sve to deluje i na rast kose. Ali , najvažnije je da je cink veoma bitan za žlede koje su spojene sa folikulima kose. Dođe li do manjka cinka u organizmu , folikule slabe , zbog čega se vlasi lome i ispadaju. Da biste sprečili to važno je jesti hranu bogatu cinkom , a to su crveno meso , perad , dagnje , školjke , orasi i kamenice. Mo , treba imati na umu da unos prevelikih količina cinka u organizmu u organizmu takođe dovodi  do opadanja kose pa ne treba preterivati.