Kako smanjiti nivo holesterola u krvi ?
09 Feb 2011

Kako smanjiti nivo holesterola u krvi ?

Deset , prostih i lakih za primenu , saveta koji mogu da Vam pomognu u svakodnevnoj borbi protiv povišenog holesterola u krvi. Ovi saveti su godine istraživanja i znanja pretvorene u deset zlatnih pravila kojima bi svaki čovek , koji ima problema sa visokim pritiskom i nivoom holesterola u krvi, trebao da teži.


  1. Smajite unos masti životinjskog porekla (suhomesnati proizvodi, punomasno mleko, masno meso) i hidrogenizovanih masti (gotova jela, slatka peciva i kolači).
  2. Hranu pripremajte na maslinovom ulju, jer je bogato oleinskom kiselinom (mononezasićenom).
  3. Jedite više plave ribe (tunjevina, sardine, losos, pastrmka, inćuni), barem 2 do 3 puta nedeljno, jer je ta riba bogata omega-3 masnim kiselinama.
  4. Bavite se fizičkom aktivnošću, posebnom aerobnom (hodanje, trčanje, voznja biciklom, plivanje…).
  5. Ne zaboravite na voće i povrće. Preporučljivo je pojesti barem jedan obrok voća i povrća dnevno.

  6. Povecajte unos vlakana. One smanjuju apsorpciju holesterola u crevima, a dobra su i za prevenciju od zatvora te kontrolisanje telesne težine.

  7. Držite telesnu težinu pod kontorlom, jer višak kilograma povecava nivo holesterola i krvni pritisak

  8. Kontrolišite krvni pritisak. Nakupljanje holesterola u arterijama povećava krvni pritisak, što povećava rizik od infarkta.

  9. Čuvajte se stresa. Neprestana izloženost stresu štetna je za zdravlje kardiovaskularnog sistema. Nadjite vremena za opustanje.

  10. Prestanite da pušite. Duvan povećava rizik od koronarnih bolesti jer proširuje arterije, ubrzava puls i podiže krvni pritisak.