Top 10 namirnica za Vaš mozak
06 Apr 2011

Top 10 namirnica za Vaš mozak

Želite da zadržite svoj um oštrim i sitim ? Evo 10 veoma efikasnih namirnica za mozak koje poboljšavaju memoriju , raspoloženje , koncentraciju i jasnoću.


 

  1. Borovnice - služe unapređivanju širokih mentalnih funkcija. Dokazano je da redovno korišćenje borovnice u ishrani poboljšava memoriju Osim toga borovnice su bogate antioksidantima te pomažu pri sprečavanju od slobodnih radikala. Još uvek niste uvereni ? Istraživanja su pokazala u kasnim godinama borovnice mogu pomoći oko motoričkih funkcija , ravnoteže i koordinacije.
  2. Losos - bogat omega3 masnim kiselinama pomaže bri razvijanju moždanog tkiva tj. povećava veličinu mozga. On takoše igra ključnu ulogu u borbi protiv Alzheumerove i drugih poremećaja
  3. Laneno seme - pretrpano zdravim mastima koje pomažu u boljem funkcionisanju moždane kore. Ovaj deo mozga je odgovoran za obradu senzornih informacija.
  4. Kafa - njeno redovno ispijanje smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti , demencije i drugih mentalnih poremećaja. To je zato što je umeren dobar za mozak a sadrži i antioksidante. Važno je imati na umu da biste je trebali dodati svim ostalim "nazovi" kafama koje su prepune raznih aroma i sladila ali ne i kafom.
  5. Koštunjavo voće - Kikiriki , orasi i drugi sadrže svostva koja mogu pomoći u borbi od nesanice , promianju mentalne jasnoće i jake memorije. Orasi su bogati omega3 masnim kiselinama dok bademi sadrže prirodno raspoloženje ( pojačavaju neurotransmitere ).
  6. Avokado - prepun zdravih masnoća koje podstiču cirkulaciju krvi ,čime um dostiže vrhunac. On takođe smanjuje pritisak .
  7. Jaja - žumance je bogato kolinom , bitne namirnice za poboljšanje memorije
  8. Žitarice ( kao cela zrna ) - sadrže bitna vlakna , vitamine pa neke čak i omega3 kiseline.
  9. Čokolada - najslađa hrana za mozak . Crna je bogata antioksidantima što poboljšava oštrinu i koncentraciju. Mlečna čokolada , s druge strane poboljšava pamćenje i vreme reakcije. 
  10. Brokoli - pobošava memoriju i usporava proces starenja mozga. Što znači da ishrana pretrpana brokolima održava čoveka mladog i oštrog.