Zdravstvene dileme
29 Mar 2011

Zdravstvene dileme

Ponekada u životu neznamo šta da uradimo npr. dali treba da džogiramo ili hodamo , kupamo ili tuširamo, da idemo liftom ili stepenicama, dali da uzmemo aspirin , paracetamol ili ibuprofen, dali da trčimo na traci ili seper .


1. Džogiranje ili hodanje?
Tokom brzog hodanja dolazi do sagorevanja gotovo istog broja kalorija kao i tokom džogiranja pod uslovom da održavate intenzivan tempo.

2. Kupanje ili tuširanje?
Tuširanje manje isušuje kožu u odnosu na kupanje. Ali, i veliki poklonici tuširanja trebalo bi s vremena na vreme da “zarone” u vodu. Dovoljno je jedno kupanje nedeljno.

3. Lift ili stepenice?
Nema sumnje: neka vaš izbor uvek budu stepenice. Penjanjem uz stepenice sagorećete deset kalorija više po minuti, a I povecavate misicnu masu na nogama.

4. Aspirin, paracetamol ili ibuprofen?
Ibuprofen odlično deluje kod menstrualnih tegoba i zubobolje. Trebalo bi da izbegavate kombinaciju paracetamola i alkohola jer to moze da dovede do trovanja jetre. Osim toga, svako ko pati od gorušice trebalo bi da koristi ubuprofena i aspirina.

5. Trčanje na traci ili steper?
Više energije vam je potrebno za isti broj koraka na steperu nego na traci jer treba da podignete celu težinu svog tela, što iziskuje veći napor. Međutim, ako nagib na traci povećate pet puta, potrošićete isti broj kalorija kao da ste vežbali na steperu.