Voda

Voda

Voda ima ogromnu ulogu u organizmu, naručito u razmeni materija, jer nema nijednog procesa koji bi se mogao dvijati bez učešća vode.
Voda čini oko 70% težine tela (u odraslom organizmu), a to znači da procenat vode zavisi od dobi organizma - što je organizam mlađi, sadržaj vode je veći.
Voda učestvuje u izgradnji ćelija organizma i ulazi u sastav krvi. U organizmu se nalazi oko 50% vode u ćeliji, 15% vode van ćelije i 5% plazme.

Bilans vode u organizmu mora da bude uravnotežen, odnosno da se vrši ravnomerno unošenje i izlučivanje vode. Zbog velikog značaja vode i njenog učešća u sastavu organizma, čovek ne može dugo izdržati bez vode. U slučaju da gubitak vode prelazi 15% telesne težine, dolazi do smrti. U slučajevima lišavanja organizma vode, dolazi do velikog osećaja žeđi, suvoće usta, smanjenog lučenja mokraće, gubitka telesne težine i povećanja temperature praćenog halucinacijama.
Dnevne potrebe odraslog čoveka za vodom su oko 2-2.6 litara (pri umerenoj klimi, umerenoj ishrani i lakšem poslu). Potrebne količine vode čovek ne crpi samo iz tečnosti, već i preko hrane (voće, povrće). Smatra se da organizam iz tečnosti obezbeđuje 1.2-1.5 litara vode, iz hrane 0.8-1 litre, a oksidacijom energetskih materijala oko 0.3 litra. Za isto vreme, organizam izgubi preko bubrega 1.4 litar, preko kože 0.5-0.6 litara, preko pluća 0.5 litara i ekskrecijom preko creva 0.1 litar. Bez hrane organizam može da opstane i 50 dana, pod uslovom da pije samo vodu, dok bez vode umire za nekoliko dana.

Za vreme jela, uzimanje vode treba svesti na što manju meru, zbog razblaživanja sokova za varenje i usporavanja varenja. Potrebe za vodom treba podmiravati između obroka. Najprijatnija temperatura vode za piće je između 8-15 °C, jer deluje osvežavajuće i smanjuje osećaj žeđi, dok voda čija je temperatura viša od 15 °C nema ta svojstva. Voda hladnija od 5 °C može poremetiti varenje, izazvati prolive, upalu grla i slično.